Dodano produkt do koszyka

Promocja

DROGA DO AKTYWIZOWANIA POLSKICH NABYWCÓW FINALNYCH NA RYNKU PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

DROGA DO AKTYWIZOWANIA POLSKICH NABYWCÓW FINALNYCH NA RYNKU PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

AGNIESZKA IZABELA BARUK

Wydawnictwo: TNOiK

Cena: 41.90 zł 37.71 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-7285-454-4

252 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2009

Publikacja jest efektem badań przeprowadzonych przez pracowników Zakładu Marketingu Produktów Żywnościowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W książce autorzy zaprezentowali wybrane czynniki wpływające na ostatecznych nabywców wyrobów spożywczych. Omówiono tu chociażby kulturę organizacyjną rodzinnych gospodarstw rolnych jako czynnik warunkujący ich konkurencyjność. Przedstawione zostały także zagadnienia związane z rolą jakości i marki oraz innych atrybutów produktu w oddziaływaniu na zachowania nabywców. Ukazano je w oparciu o wyniki badań odzwierciedlających funkcjonowanie producentów wyrobów spożywczych zlokalizowanych w województwie lubelskim.

SPIS TREŚCI

Agnieszka Izabela Baruk
Wstęp
1. Anna Goliszek
Kultura organizacyjna rodzinnych gospodarstw rolnych jako
czynnik warunkujący ich konkurencyjność
1.1. Istota rodzinnego gospodarstwa rolnego
1.2. Perspektywy analityczno-badawcze kultury organizacyjnej
1.3. Kultura organizacyjna rodzinnych gospodarstw rolnych jako
zmienna niezależna
1.4. Kultura organizacyjna rodzinnych gospodarstw rolnych jako
zmienna zależna
1.5. Kultura organizacyjna jako zmienna autonomiczna
1.5.1. Ziemia
1.5.2. Praca
1.5.3. Tożsamość społeczna
1.6. Typologia rodzinnych gospodarstw rolnych
2. Agnieszka Izabela Baruk
Podejście do pracowników w przedsiębiorstwach produkcyjnych
na tle założeń marketingu personalnego
2.1. Postawy kadry kierowniczej przedsiębiorstw wobec rosnących
wyzwań rynkowych
2.2. Postrzeganie badanych przedsiębiorstw przez pracowników jako
konsekwencja sposobu realizowania działań personalnych
2.3. Warunki zmiany podejścia do pracowników
2.4. Marketing zmysłów jako sposób budowania przyjaznej
atmosfery pracy
3. Anna Iwanicka
Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie a opinie nabywców
finalnych na temat jakości produktów mleczarskich
3.1. Istota zarządzania jakością i jego znaczenie w działalności
rynkowej współczesnych przedsiębiorstw
3.2. Jakość produktów spożywczych i kształtujące ją czynniki
3.3. Postrzeganie jakości produktów mleczarskich przez młodych
polskich nabywców finalnych - wyniki badań
4. Marek Angowski
Znaczenie marki w kształtowaniu przewag konkurencyjnych na
rynku produktów spożywczych
4.1. Pojęcie i znaczenie przewagi konkurencyjnej
4.2. Źródła przewag konkurencyjnych
4.3. Rodzaje i trwałość przewag konkurencyjnych
4.4. Elementy strategii marki
4.5. Rola marki w kształtowaniu przewagi konkurencyjnej
przedsiębiorstwa
4.6. Analiza znaczenia marki w kształtowaniu postaw nabywców
produktów cukierniczych w świetle badań ankietowych
5. Sebastian Białoskurski
Postawy i zachowania polskich młodych nabywców finalnych
wobec głównych narzędzi marketingowych wykorzystywanych
na rynku produktów spożywczych
5.1. Produkty spożywcze i ich atrybuty w opiniach respondentów
5.2. Ceny produktów spożywczych w opiniach respondentów
5.3. Dystrybucja, promocja i poziom obsługi nabywców produktów
spożywczych w opiniach respondentów
6. Agnieszka Izabela Baruk
Wybrane czynniki kształtujące zachowania zakupowe nabywców
finalnych na rynku produktów spożywczych
6.1. Marka produktu spożywczego jako determinanta zachowań
zakupowych
6.1.1. Znaczenie marki produktu spożywczego dla
respondentów
6.1.2. Wizualne atrybuty produktu spożywczego podkreślające
jego markowy charakter
6.1.3. Marki produktów spożywczych najchętniej wybierane
przez respondentów
6.1.4. Opinie respondentów dotyczące produktów spożywczych
podobnych do markowych
6.2. Promocja sprzedaży jako determinanta zachowań
zakupowych
6.2.1. Postrzeganie przez respondentów promocji sprzedaży
jako zbioru działań realizowanych przez oferentów
w punktach sprzedaży detalicznej
6.2.2. Postrzeganie przez respondentów wybranych narzędzi
i form promocji sprzedaży
6.2.3. Postrzeganie przez respondentów wybranych działań
decydujących o atmosferze handlowej
6.3. Wizerunek produktu spożywczego jako determinanta zachowa:
zakupowych
6.3.1. Marketingowe atrybuty produktów spożywczych
decydujące według respondentów o ich wizerunku
6.3.2. Cechy placówek handlowych oferujących produkty
spożywcze decydujące według respondentów o ich
wizerunku
6.3.3. Cechy promocji produktów spożywczych decydujące
zdaniem respondentów o ich wizerunku
7. Paweł Janulewicz
Produkt unikalny i jego znaczenie w poprawie konkurencyjności
gminy
7.1. Pojęcie produktu unikalnego i jego pozycjonowanie
w budowaniu pozycji konkurencyjnej regionu
7.2. Istota konkurencyjności regionu
7.3. Analiza poziomu konkurencyjności gmin województwa
lubelskiego
8. Agnieszka Izabela Baruk
Wykorzystywanie internetu i aktywizowanie nabywców finalnych
przez polskie przedsiębiorstwa produkcyjne
8.1. Rola Internetu w marketingowych działaniach oferentów
8.2. Główne obszary wykorzystywania Internetu przez badane
przedsiębiorstwa
8.2.1. Wykorzystywanie Internetu przez badane przedsiębiorstwa
w procesie komunikacji zewnętrznej i wewnętrznej
8.2.2. Wykorzystywanie Internetu przez badane przedsiębiorstwa
w działaniach marketingowych
8.3. Prosumpcja jako forma aktywnego uczestnictwa w rynku
nabywców finalnych
8.4. Zakres marketingowej aktywności respondentów
8.4.1. Aktywność respondentów w odniesieniu do oferowanych
im produktów
8.4.2. Aktywność respondentów w odniesieniu do wybranych
atrybutów produktu oraz działań wspierających
sprzedaż
8.4.3. Aktywność respondentów w przestrzeni wirtualnej
9. Zakończenie
10. Bibliografia
11. Spis rysunków
12. Spis tabel

Kod wydawnictwa: 978-83-7285-454-4

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl