BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI W ERZE GLOBALIZACJI
STANISŁAW KOWALCZYK
Wydawnictwo: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Cena: 36.80 zł
33.12 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7378-459-8
303 stron
format: B5
oprawa: twarda
Rok wydania: 2009
Wszyscy interesujemy się żywnością. Ona warunkuje nasze istnienie. Mamy świadomość, że od jej jakości w dużym stopniu zależy nasze zdrowie i jakość naszego życia. Jednocześnie gwałtowny rozwój produkcji i przetwórstwa żywności na skalę masową wywołuje u konsumentów poczucie utraty kontroli nad tym, co spożywają. Postępujące procesy globalizacyjne to poczucie pogłębiają. Przed władzami stoi teraz - obok odwiecznego zadania wyżywienia obywateli - zadanie zapewnienia, że żywność będzie bezpieczna.Jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego bezpieczeństwa?Jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w tym względzie?Jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić? Oto główne tematy tej książki.
SPIS TREŚCI
Przedmowa
Wprowadzenie
Stanisław Kowalczyk
Rozdział I. Globalizacja, agrobiznes i produkcja żywności Stanisław Kowalczyk1. Żywność i konsument a globalizacja2. Definiowanie globalizacji3. Periodyzacja globalizacji4. Teorie globalizacji5. Zmiany strukturalne w przemyśle spożywczym - KTN6. Przesłanki globalizacji produkcji żywności7. Światowy handel żywnością (główne tendencje)8. Bezpieczeństwo i fałszowanie żywności w historii9. Pojęcie fałszowania żywności10. Światowy system bezpieczeństwa żywności11. Globalizacja i żywność - konsekwencje dla przyszłości
Rozdział II. Ekonomiczna interpretacja bezpieczeństwa żywnościowegoJerzy Małysz1. Istota i warunki bezpieczeństwa żywnościowego2. Interpretacja bezpieczeństwa żywnościowego w erze globalizacji3. Współczesna polityka żywnościowa
Rozdział III. Współczesny "problem żywnościowy"Jerzy Małysz1. Na czym polega globalny charakter "problemu żywnościowego"?2. Jakie miejsce zajmuje żywność w strukturze naszych potrzeb?3. Jaki jest wpływ globalizacji na bezpieczeństwo żywnościowe?4. Motywy wyboru konsumenta5. Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe6. Rodzaje ryzyka dla producentów i konsumentów żywności
Rozdział IV. Prawne aspekty działania systemów bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej oraz Stanach Zjednoczonych ze szczególnym uwzględnieniem organizmów genetycznie modyfikowanychAgnieszka Szymecka1. Europejski system bezpieczeństwa żywności2. Amerykański system bezpieczeństwa żywności3. Regulacja organizmów genetycznie modyfikowanych4. Systemy bezpieczeństwa żywności: aspekty porównawcze
Rozdział V. System bezpieczeństwa żywności w Polsce - ochrona konsumenta przed zafałszowaniami żywnościMichał Szymaniak1. Bezpieczeństwo żywności - podstawowe cele prawa żywnościowego2. Pojęcie zafałszowania żywności - regulacje wspólnotowe i krajowe3. Charakterystyka systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce4. Ochrona rynku przed żywnością niespełniającą wymagań bezpieczeństwa5. System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta6. Propozycje rozwiązań prawnych de lege ferenda
Rozdział VI. Codex Alimentarius jako przykład międzynarodowej inicjatywy w zakresie kontroli żywności i ochrony konsumentów Marta Sobieraj1. Geneza Codex Alimentarius2. Powstanie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO3. Nowe znaczenie Codex Alimentarius4. Struktura Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO5. Procedura opracowywania norm kodeksowych
Rozdział VII. Jakość żywności i bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów wobec nieuczciwych praktyk firm spożywczych Stanisław Kowalczyk1. Ochrona konsumentów - podstawy prawne2. Krajowy system kontroli żywności3. Wyniki kontroli jakości żywności - skala zafałszowań4. W stronę paradygmatu jakości żywności
Rozdział VIII. Z historii fałszowania żywności Stanisław Kowalczyk1. Piśmiennictwo o fałszowaniu żywności2. Skala fałszowania żywności3. O prawo żywnościowe i ochronę konsumenta
Podsumowanie
Stanisław Kowalczyk
Kod wydawnictwa: 978-83-7378-459-8
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.