BEZPIECZEŃSTWO PRACY W ZARZĄDZANIU PRZEDSIĘBIORSTWAMI Z UWZGLĘDNIENIEM CZASU PANDEMII SARS-COV-2
BOGNA KONODYBA-RORAT
![POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA](/img/producers/29.png)
Wydawnictwo: POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Cena: 49.90 zł
44.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7193-812-2
190 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
Praca zawiera pięć rozdziałów. W rozdziale pierwszym omówiono pojęcie "pracy" jako sposobu na zaspokojenie niezbędnych potrzeb człowieka, a jednocześnie będącej źródłem zagrożeń jego życia i zdrowia.
Rozdział drugi w całości został poświęcony zagrożeniom człowieka w pracy. Zaprezentowano w nim pojęcie i definicję "zagrożeń", ich podział i klasyfikację, a także wskazano na złożony problem "klimatu miejsca pracy" (kultury organizacji). Ponadto rozdział ten zawiera omówienie metod identyfikacji zagrożeń.
W rozdziale trzecim przedstawiono skutki zagrożeń występujących w procesach pracy, zwłaszcza zagrożeń dla życia (wypadki przy pracy) i zdrowia pracowników (choroby zawodowe). Pokazano także ekonomiczne aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy (koszty bezpieczeństwa pracy, koszty wypadków przy pracy, koszty profilaktyki i prewencji) oraz ekonomiczne stymulatory poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy.
W rozdziale czwartym zawarto informacje na temat miejsca bezpieczeństwa i higieny pracy w wybranych koncepcjach zarządzania przedsiębiorstwem. Szczególną uwagę zwrócono na tradycyjne i systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy.
Rozdział piąty w całości dotyczy problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie w czasach pandemii COVID-19. W rozdziale przedstawiono case study, zawierające dobre i złe praktyki bhp na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa z branży lotniczej.
Niniejsza praca przeznaczona jest dla studentów kierunków technicznych i ekonomicznych, pracowników i menedżerów służb bhp oraz dla wszystkich zainteresowanych problematyką bezpieczeństwa i higieny pracy.
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1
Praca jako sposób na zaspokojenie niezbędnych potrzeb człowieka i źródło zagrożeń jego życia i zdrowia
1.1. Praca w życiu człowieka
1.2. Praca jako system "człowiek - obiekt techniczny - otoczenie"
1.3. Zmiany zachodzące w charakterze pracy i ich skutki
1.4. Bezpieczeństwo pracy jako dobro niepodlegające prawom rynku
1.5. Równowaga między pracą a życiem pozazawodowym (Work-Life Balance - W-LB)
Rozdział 2
Zagrożenia człowieka w pracy
2.1. Pojęcie i definicje zagrożeń - ich podział i klasyfikacja
2.2. Czynniki materialnego środowiska pracy
2.3. Zagrożenia osobowe - organizacja pracy
2.4. Zachowania osobowe - czynnik ludzki
2.4.1. Zagrożenia człowieka w pracy
2.4.2. Błędy popełniane przez człowieka
2.4.3. Niezawodność człowieka w pracy
2.4.4. Rytmy biologiczne człowieka
2.5. Zagrożenia osobowe - społeczne środowisko pracy
2.6. Człowiek a kultura organizacji i bezpieczeństwa pracy
2.7. Metody identyfikacji zagrożeń i oceny stanu bezpieczeństwa pracy
Rozdział 3
Skutki zagrożeń występujących w procesach pracy
3.1. Wypadki przy pracy - zagrożenia życia
3.2. Zagrożenia zdrowia - choroby zawodowe
3.3. Świadczenia przysługujące pracownikowi z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej
3.4. Ekonomiczne aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy
3.4.1. Ogólne koszty bezpieczeństwa pracy
3.4.2. Koszty wypadków przy pracy
3.4.3. Koszty profilaktyki i prewencji wypadkowej
3.4.4. Ekonomiczne stymulatory poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy
Rozdział 4
Miejsce bezpieczeństwa i higieny pracy w wybranych koncepcjach zarządzania przedsiębiorstwem
4.1. Koncepcja zrównoważonego rozwoju - społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
4.2. Zarządzanie zmianą
4.3. Zarządzanie zasobami niematerialnymi
4.3.1. Zarządzanie wiedzą
4.3.2. Zarządzanie kapitałem intelektualnym
4.4. Tradycyjne i systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.1. Tradycyjne zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.2. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.3. Szczególna rola ryzyka w zarządzaniu bezpieczeństwem - niektóre przyczyny niepowodzeń
Rozdział 5
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwie w dobie pandemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2
5.1. Koronawirus z medycznego punktu widzenia
5.2. Prawa i obowiązki stron stosunku pracy w czasie pandemii COVID-19
5.2.1. Prawa i obowiązki pracodawców
5.2.2. Prawa i obowiązki pracowników
5.3. Środki ochrony indywidualnej w przedsiębiorstwie w dobie pandemii COVID-19
5.4. Praca zdalna jako środek ochrony zbiorowej w przedsiębiorstwie
5.5. Popularyzacja bezpieczeństwa i higieny pracy w czasach pandemii COVID-19
5.5.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w czasach pandemii COVID-19 na przykładzie wybranej firmy przemysłu lotniczego w Polsce - case study
Podsumowanie
Bibliografia
Streszczenie
Abstract
Kod wydawnictwa: 978-83-7193-812-2
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.