BADANIA SENSORYCZNE W OCENIE JAKOŚCI PRODUKTÓW
URSZULA SAMOTYJA, MARIA SIELICKA-RÓŻYŃSKA, INGA KLIMCZAK
Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY W POZNANIU
Cena: 24.90 zł
22.41 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-66199-31-6 123 stron |
|
Opracowanie składa się z siedmiu rozdziałów, poświęconych metodom badań sensorycznych, zarówno analitycznych, jak i konsumenckich. Rozdział pierwszy, stanowiący wprowadzenie do tematyki badań sensorycznych, zawiera definicję pojęcia analiza sensoryczna oraz charakterystykę podstawowych wymagań związanych z prowadzeniem badań sensorycznych. Pozostałe rozdziały poświęcone zostały szczegółowej charakterystyce metod analizy sensorycznej. Składają się one z wprowadzenia teoretycznego oraz opisu wykonania zadań o charakterze praktycznym. Zakres zadań został dostosowany do czasu trwania zajęć, jak również wyposażenia pracowni.
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
Rozdział 1
WSTĘP DO ĆWICZEŃ
1. Analiza sensoryczna - definicja i obszar zainteresowań
2. Ogólne wymagania dotyczące osób uczestniczących w badaniach
sensorycznych
3. Warunki prowadzenia ocen sensorycznych
4. Metody stosowane w badaniach sensorycznych - kryteria wyboru
i klasyfikacji
Rozdział 2
BADANIE WRAŻLIWOŚCI SENSORYCZNEJ
1. Wprowadzenie
2. Badanie wrażliwości zmysłu wzroku
3. Badanie wrażliwości zmysłu czucia powierzchniowego i czucia
głębokiego
4. Badanie wrażliwości zmysłu smaku
5. Badanie wrażliwości zmysłu powonienia
6. Badanie wrażliwości zmysłu słuchu
7. Ćwiczenie
Rozdział 3
METODY WYKRYWANIA RÓŻNIC
1. Wprowadzenie
2. Metoda parzysta
3. Metoda trójkątowa
4. Metoda duo-trio
5. Metoda podwójnych standardów
6. Metoda dwie z pięciu
7. Metoda wielokrotnych porównań
8. Przykłady opracowania wyników ocen przy zastosowaniu metod
wykrywania różnic
9. Ćwiczenie
Rozdział 4
METODY SKALOWANIA
1. Wprowadzenie
2. Skale porządkowe
3. Skale interwałowe i nieinterwałowe
4. Skale stosunku
5. Ćwiczenie
Rozdział 5
METODY PROFILOWANIA SENSORYCZNEGO
1. Wprowadzenie
2. Przygotowanie oceny
3. Przebieg oceny
4. Prezentacja i raportowanie wyników
5. Wybrane metody profilowania sensorycznego
6. Ćwiczenie
Rozdział 6
METODY PUNKTOWE
1. Wprowadzenie
2. Skala pięciopunktowa
3. Przykłady zastosowania skal punktowych w ocenie jakości wyrobów
4. Ćwiczenie
Rozdział 7
SENSORYCZNE BADANIA KONSUMENCKIE
1. Wprowadzenie
2. Metody oceny preferencji
3. Metody oceny stopnia akceptacji (pożądalności konsumenckiej)
4. Ćwiczenie
Bibliografia
Kod wydawnictwa: 978-83-66199-31-6
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.