Dodano produkt do koszyka

Promocja

BADANIA JAKOŚCI WYBRANYCH PRODUKTÓW

BADANIA JAKOŚCI WYBRANYCH PRODUKTÓW

MARIA SZPAKOWSKA, ELWIRA BRODNICKA, EWA MARJAŃSKA, WOJCIECH SZPAKOWSKI

Wydawnictwo: POLITECHNIKA GDAŃSKA

Cena: 34.90 zł 31.41 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-7348-816-8

184 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2020

Niniejsza książka jest przeznaczona dla studentów kierunków studiów społecznych w zakresie nauk o jakości, a w szczególności ma stanowić bazę do przedmiotu jakość produktu, realizowanego w ramach studiów I stopnia na Wydziale Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Ze względu na zamieszczone schematy blokowe procesów technologicznych produkcji wybranych produktów książka ta będzie pomocna dla studentów realizujących przedmiot technologia produktu. Opracowanie powinno być przydatne również studentom lub wykładowcom z innych uczelni, zajmującym się szeroko pojętą jakością różnych produktów oferowanych konsumentom w handlu.

W książce scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości. Badane grupy produktów to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje bezalkoholowe, produkty przemysłu fermentacyjnego, papier i opakowania z papieru, metale, stopy metali, minerały i kamienie szlachetne.

Najpierw omówiono grupy produktów żywnościowych według znaczenia w żywieniu człowieka, począwszy od pieczywa, a skończywszy na wybranych produktach przemysłu fermentacyjnego. Następnie opisano dwie grupy produktów nieżywnościowych: papier i opakowania z papieru oraz metale, stopy metali, minerały i kamienie szlachetne. Każdy rozdział opisujący poszczególną grupę produktów składa się z pięciu podrozdziałów: części teoretycznej (podrozdziały 1-4) i praktycznej (podrozdział 5). W części teoretycznej omówiono skład i rodzaje produktów z danej grupy, właściwości fizykochemiczne, organoleptyczne i inne cechy jakościowe oraz - w niektórych przypadkach - procesy technologiczne. W części praktycznej opisano metody wyznaczania niektórych właściwości fizykochemicznych, sposoby oceny jakości wybranych produktów, a także rozpoznawania autentyczności niektórych wyrobów jubilerskich..

Dziewięć rozdziałów opisujących wybrane produkty i badania ich jakości poprzedzono dwoma rozdziałami, w których zaprezentowano sposoby przedstawienia wyników pomiarów i obserwacji oraz analizę błędów pomiarów wielkości fizycznych.

SPIS TREŚCI

Wykaz ważniejszych symboli i skrótów

Wstęp

1. Sposoby przedstawiania wyników pomiarów i obserwacji
1.1. Wprowadzenie
1.2. Jednostki i zestawienie tabelaryczne danych
1.3. Przedstawienie graficzne danych
1.4. Zależności funkcyjne i aproksymacja metodą najmniejszych kwadratów
1.5. Wykorzystanie graficznej postaci funkcji aproksymującej

2. Analiza błędów pomiarów wielości fizycznych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Źródła błędów pomiarowych
2.3. Podstawy analizy błędów przypadkowych
2.4. Dokładność pomiarów pośrednich

3. Metody badania jakości produktu
3.1. Wprowadzenie
3.2. Metody sensoryczne
3.3. Wybrane metody instrumentalne

4. Pieczywo
4.1. Wprowadzenie
4.2. Rodzaje i składniki pieczywa
4.3. Technologia produkcji
4.4. Jakość pieczywa
4.5. Badanie jakości wybranego pieczywa

5. Stałe tłuszcze jadalne
5.1. Wprowadzenie
5.2. Budowa, właściwości i jakość wybranych tłuszczów
5.3. Masło i margaryna
5.4. Jakość tłuszczów jadalnych
5.5. Określanie zawartości wody w wybranych produktach tłuszczowych

6. Mleko i płynne produkty mleczne
6.1. Wprowadzenie
6.2. Skład, rodzaje mleka i metody jego utrwalania
6.3. Produkty mleczne fermentowane oraz koncentraty mleczne
6.4. Produkty mleczne wysokotłuszczowe
6.5. Badanie jakości mleka spożywczego

7. Jaja spożywcze i produkty jajeczne
7.1. Wprowadzenie
7.2. Budowa jaja i unormowania prawne
7.3. Jakość i opakowania jaj
7.4. Przetwory z jaj
7.5. Badanie jakości i świeżości jaj kurzych

8. Wody pitne
8.1. Wprowadzenie
8.2. Podział wód pitnych
8.3. Unormowania prawne dotyczące wody pitnej
8.4. Uzdatnianie wody pitnej
8.5. Badanie jakości wody pitnej

9. Wybrane gazowane napoje bezalkoholowe
9.1. Wprowadzenie
9.2. Podział, znakowanie i jakość
9.3. Składniki i wymagania organoleptyczne
9.4. Charakterystyka wybranych napojów bezalkoholowych
9.5. Badanie jakości wybranych napojów bezalkoholowych

10. Wybrane produkty przemysłu fermentacyjnego
10.1. Wprowadzenie
10.2. Alkohol etylowy i napoje wysokoprocentowe
10.3. Piwo
10.4. Wino
10.5. Badanie jakości i właściwości fizykochemicznych wybranych napojów
alkoholowych

11. Papier i opakowania z papieru
11.1. Wprowadzenie
11.2. Wytwory papiernicze i ich rodzaje
11.3. Technologia wytwarzania papieru
11.4. Przetwory papiernicze i innowacyjne opakowania
11.5. Ocena jakości papierów na opakowania

12. Metale, stopy metali, minerały i kamienie szlachetne
12.1. Wprowadzenie
12.2. Charakterystyka wybranych metali i stopów metali
12.3. Minerały, kamienie szlachetne i bursztyn
12.4. Ciężar właściwy, gęstość i twardość metali i stopów
12.5. Badanie właściwości fizykochemicznych metali, stopów, minerałów
i autentyczności kamieni szlachetnych

Literatura

Kod wydawnictwa: 978-83-7348-816-8

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl