Dodano produkt do koszyka

Promocja

AGROBIZNES 2006 KONKURENCJA W AGROBIZNESIE JEJ UWARUNKOWANIA I NASTĘPSTWA TOM 1 ss.530 TOM 2 ss.576

AGROBIZNES 2006 KONKURENCJA W AGROBIZNESIE JEJ UWARUNKOWANIA I NASTĘPSTWA TOM 1 ss.530 TOM 2 ss.576

RED.STANISŁAW URBAN

Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY WE WROCŁAWIU

Cena: 78.65 zł 70.79 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 0324-8445-1118


Seria: PRACE NAUKOWE UEWROCŁAW
oprawa: miękka
Rok wydania: 2006

 

Prezentowana praca zbiorowa ma szeroki zakres tematyczny. Uwzględnia wszystkie agregaty agrobiznesu i wszystkie rodzaje podmiotów gospodarczych, które są jego uczestnikami. Dokładnej analizie są poddawane przemiany zachodzące w polskim agrobiznesie, zwłaszcza pod wpływem Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem problemów konkurencji. Konkurencyjność oferty polskiego agrobiznesu zadecyduje o jego dalszym rozwoju, a także w dużym stopniu o przyszłym rozwoju Polski. Dlatego tak ważne jest, by konkurencyjność ta ulegała wzmacnianiu. Celowi temu ma służyć również lektura niniejszej publikacji.
ze Wstępu

 

SPIS TREŚCI

TOM 1

Wstęp

Mieczysław Adamowicz, Elżbieta Kołodziej
Uwarunkowania i następstwa konkurencyjności banków spółdzielczych
Anna Antkowicz
Rynek wyrobów cukierniczych i kształtujące się na nim
tendencje zmian asortymentowych
Andrzej Arend
Źródła przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw sfery agrobiznesu
Karolina Babuchowska, Wiesława Lizińska
Wykorzystanie środków w ramach SPO "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich" w regionie Warmii i Mazur
Agnieszka Baer-Nawrocka, Ewa Kiryluk
Efektywność wytwarzania w rolnictwie polskim i w rolnictwie nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej z Europy Środkowej i Wschodniej
Katarzyna Banaś
Wybrane czynniki kształtujące wzrost i utrzymanie konkurencyjności na przykładzie przedsiębiorstw branży drobiarskiej
Halina Bartkiewicz
Zrzeszanie się producentów rolnych jako sposób poprawy pozycji
konkurencyjnej gospodarstw rolnych - na przykładzie grupy producentów
owoców i warzyw "Hortus"
Iwona Bąk
Konkurencyjność gmin wiejskich województwa zachodniopo¸
morskiego pod względem j akości produktu turystycznego
Bogusław Bembenek
Konkurencja w warunkach turbulentnego otoczenia
Jerzy Bieńkowski, Janusz Jankowiak
Analiza efektywności technicznej w produkcji zwierzęcej w grupie gospodarstw towarowych Wielkopolski
Adam Birski
Giełdy towarowe a nowe wymagania organizacyjno-prawne
Anna Bisaga
Silniejsze procesy rozwojowe w gospodarstwach towarowych
Śląska Opolskiego
Andrzej Bodak, Agnieszka Jagoda, Agata Pietroń-Pyszczek
Stowarzyszenie jako przykład instytucjonalizacji w kreowaniu wizerunku przedsiębiorstwa agroturystycznego
Katarzyna Boratyńska
Obciążenia podatkowe a konkurencyjność przedsiębiorstw agrobiznesu po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej
Piotr Bórawski, Katarzyna Brodzińska
Turystyka wiejska w Polsce - ocena tendencji rozwoju na
podstawie wybranych cech
Katarzyna Brodzińska
Dynamika i kierunki zmian aktywności gospodarczej mieszkańców obszarów wiejskich
Zbigniew Brodziński
Zróżnicowanie przestrzenne i dynamika rozwoju
gospodarstw ekologicznych w Polsce
Katarzyna Chrobocińska, Monika Sadowska-Cekała
Wewnętrzne bariery tworzenia innowacji produktowych w placówkach gastronomicznych
Anna Cierniak-Emerych
Procesy produkcyjne i warunki pracy podstawą
wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
Wiesława Cieślewicz
HACCP jako element konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
Piotr Cyrek, Kazimierz Cyran
Czynniki konkurencyjności wybranych kanałów dystrybucji żywności w opinii konsumentów
Andrzej Czyżewski
Rozliczenia budżetowe między Polską a Unią Europejską w sektorze rolno-żywnościowym jako przesłanka poprawy jego konkurencyjności po 2004 roku
Andrzej Czyżewski, Agnieszka Poczta
Wpływ liberalizacji wymiany za¸granicznej na stosunki handlowe na wybranych rynkach rolnych krajów wysoko rozwiniętych
Bazyli Czyżewski
Struktury zarządzania w gospodarstwach indywidualnych na kluczowych rynkach rolnych w Polsce
Alina Daniłowska, Paweł Kobus
Warunki kredytów dla rolników w bankach spółdzielczych i komercyjnych w Polsce
Marta Domagalska-Grędys
Ocena wewnętrznych uwarunkowań konkurencyjności grup producenckich województwa małopolskiego z wykorzystaniem modelu regresji logistycznej
Ludosław Drelichowski, Marek Sikora
Rozwiązania logistyczne w przedsiębiorstwach przetwórstwa mleka jako jedno ze źródeł przewagi konkurencyjnej
Danuta Dubicka, Maria Jolanta Orłowska
Przedsiębiorstwo agrobiznesu w nowych warunkach gospodarowania
Joanna Dynowska
Wykorzystanie controllingu i rachunkowości zarządczej
w małych przedsiębiorstwach
Sylwia Dziedzic
Bezpośrednia sprzedaż produktów rolniczych jako element
rozwoju gospodarki lokalnej
Ryta Iwona Dziemianowicz
Podatki i ich wpływ na konkurencyjność gospodarstw rolnych
Szczepan Figiel
Towards Global Market Competition in World Agriculture: Implications
of the Doha Round
Krzysztof Firlej
Wykorzystanie analizy scenariuszowej otoczenia w określeniu konkurencyjności sektora przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego
Marie Gabryśowa
Jakość żywności - atut konkurencyjności czy niewiadoma?
Maria Golinowska, Justyna Janowska-Biernat
Rozwój rolnictwa ekologicznego na Dolnym Śląsku
Bogusław Gołębiowski
Otoczenie ekonomiczne przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych
Danuta Gonet
Kontraktacja buraków cukrowych jako element konkurencyjności gospodarstw rolnych w sferze agrobiznesu
Mirosław Gornowicz
Ocena stanu i rozwoju branż polskiego przemysłu spożywczego
Marzena Góralczyk
Uwarunkowania konsumpcji artykułów spożywczych
na przykładzie wyrobów mleczarskich i mięsnych - studium przypadku
Aleksander Grzelak
Współpraca rolników z przetwórstwem rolno-spożywczym w świetle wyników badań ankietowych
Maria Grzybek, Wiesław Szopiński
Instrumenty marketingowe wykorzystywane w konkurencji usług gastronomicznych (na przykładzie powiatu mieleckiego)
Mariola Grzybowska-Brzezińska
Polityka dystrybucji przedsiębiorstwa jako element konkurencyjności w agrobiznesie
Małgorzata Grzywińska-Rąpca
Rynek pracy sektora rolniczego województwa warmińsko-mazurskiego
Mariusz Hamulczuk
Powiązania cen wieprzowiny w Polsce z cenami europejskimi
Anna Henisz-Matuszczak
Konkurencyjność przedsiębiorstw sfery agrobiznesu przed integracją i po integracji z Unią Europejską. Studium przypadków
Anna Idzik, Marcin Idzik
Tendencje w preferencjach i zachowaniach konsumentów na rynku dóbr FMCG
Bolesław Iwan
Konkurencyjność polskich produktów mleczarskich na rynku Unii Europejskiej
Janusz Jankowiak, Jerzy Bieńkowski, Arkadiusz Sadowski
Regionalne zróżnicowanie potencjału produkcyjno-ekonomicznego rolnictwa
na tle struktury agrarnej
Magdalena Jaworska, Cezary Kozera
Stan i perspektywy rozwoju działalności korporacji transnarodowych w sektorze spożywczym Polski
Karolina Jąder
Uwarunkowania konkurencyjności produktów regionalnych w ofercie artykułów spożywczych
Bogusław Jeleń
Szanse i zagrożenia rozwoju agroturystyki na terenach
wschodnich gmin przygranicznych
Halina Kałuża
Model Partnerstwa Lokalnego w powiecie siedleckim
Franciszek Kapusta
Podstawy strategii konkurencyjności rolnictwa polskiego
Grażyna Karmowska, Andrzej Sobczyk
Identyfikacja kluczowego sektora lokalnej gospodarki jako czynnik rozwoju obszarów wiejskich
Małgorzata Karolewska
Konkurencyjność polskich gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka
Joanna Karpińska, Milda Kraużlis
Uwarunkowania konkurencyjności uprawy buraka cukrowego w Polsce w obliczu reformy rynku cukru
Aleksander Kasprzyk
Konkurencyjność wybranych przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w opinii konsumentów
Ryszard Kata
Konsolidacja spółdzielczego sektora bankowego w Polsce
w latach 1998-2004
Marta Kawa, Teresa Miś
Znaczenie banku spółdzielczego dla społeczności lokalnej
Tomasz Kijek
Determinanty konkurencji jakościowej na rynku produktów
spożywczych
Janusz Kilar, Dariusz Kusz, Artur Stec
Potencjał konkurencyjny podkarpackich producentów żywca wieprzowego na tle producentów krajowych
Cezary Klimkowski
Wpływ rynku ubezpieczeń na konkurencję w rolnictwie
Tomasz Klusek
Grunty zasobu własności rolnej Skarbu Państwa w rękach
cudzoziemców i podmiotów z udziałem kapitału zagranicznego
Damian Knecht, Przemysław Zelek
Związki gospodarcze między grupą producentów a zakładami mięsnymi
Danuta Kołodziejczyk
Instytucje wspierające rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich
Jolanta Kondratowicz-Pozorska
Zmiany w polityce i strategii marketingu
stosowanej przez podmioty gospodarki żywnościowej
Dariusz Koreleski
Perception of Entrepreneurship and its Conditioning
Andrzej Kotala, Ewa Kopera
Realizacja programu UE w zakresie wsparcia startu młodych rolników na Podkarpaciu
Anna Kowalska
Konkurencja w gastronomii zamkniętej na przykładzie
wybranych szkół podregionu wrocławskiego i Wrocławia
Wojciech Kozłowski
Tendencje rozwojowe na rynku mięsa w Polsce
Jakub Kraciuk
Polski handel zagraniczny produktami mleczarskimi
Józefa Krawczyk, Zofia Sokołowicz
Uwarunkowania konkurencyjności produkcji jaj spożywczych na przykładzie wybranej fermy
Artur Krukowski
Wpływ lokalizacji na konkurencyjność gospodarstw rolnych na przykładzie producentów sektora ogrodniczego Lubelszczyzny
Tomasz Kujaczyński
Analiza popytu pośredniego gospodarki żywnościowej
w Polsce w świetle przepływów międzygałęziowych w latach 1990-2000
Karol Kukuła, Jacek Strojny
Wielokryterialne spojrzenie na produkcję zbóż w UE
Piotr Kułyk
Makroekonomiczne uwarunkowania handlu towarami rolno-spożywczymi w Polsce
Dariusz Kusz, Artur Stec
Wyniki ekonomiczne gospodarstw utrzymujących bydło simentalskie na Podkarpaciu
Barbara Kutkowska
Produkt turystyki wiejskiej Dolnego Śląska na konkurencyjnym rynku turystycznym okolic Wrocławia

TOM 2

Małgorzata Lechwar
Ład instytucjonalny podstawą konkurencyjności
polskiego rolnictwa
Marzena Lemanowicz
Możliwości podejmowania działań integracyjnych wśród producentów rolnych w świetle obowiązujących w Polsce regulacji prawnych
Tomasz Lesiów, Beata Zeler
Czynniki determinujące konkurencyjność wybranego gospodarstwa agroturystycznego
Anna Lewińska
Uwarunkowania konkurencyjności żywności ekologicznej
Anna Łapińska, Artur Okręglicki
Wykorzystanie leasingu w opinii menedżerów małych i średnich przedsiębiorstw
Irena Łącka
Koncepcja klastrów na obszarach wiejskich Pomorza Zachodniego jako szansy na podniesienie konkurencyjności MSP agrobiznesu
Mieczysław Łozowski
Ubezpieczenie upraw
Justina Macner
Demand and Supply Dynamics on the Commercial Vehicle Market in Eastern Europę
Janusz Majewski
Zróżnicowanie produkcji mleka w Polsce i jego uwarunkowania
Stanisław Mańko, Roman Sass, Tadeusz Sobczyński
Aktywność inwestycyjna rolników w podregionie bydgoskim
Renata Matysik-Pejas
Percepcja jakości produktów żywnościowych przez młodych konsumentów
Łukasz Menart, Małgorzata Juchniewicz
Konkurencyjność eksportu polskiego przemysłu mięsnego na tle UE-15
Małgorzata Michalcewicz
Analiza wzorców zachowań konsumentów w okresie przemian gospodarczych
Mariola Michałowska
Istota i znaczenie konkurencyjności w handlu żywnością oraz perspektywy rozwoju polskich przedsiębiorstw
Antoni Mickiewicz, Bartosz Mickiewicz
Przedsiębiorczość na terenach pogranicza polsko-niemieckiego
Paweł Mickiewicz
Możliwości wpływu programów pomocowych na zmianę struktury zatrudnienia w rolnictwie Pomorza Zachodniego
Danuta Mierzwa
Miejsce spółdzielczości w systemie społeczno-gospodarczym Polski i szanse jej rozwoju
Leonard Milewski
Konkurencyjność gospodarstw rolniczych na tle powiązań w systemach dystrybucji w Polsce
Zbigniew Mongiało
Analiza wpływu wielkości gospodarstwa na jakość parametrów produkcji
Grażyna Morkis
Stosowanie systemów zarządzania jakością a konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
Ewa Mossakowska
Ludność wiejska na rynku pracy
Aldona Mrówczyńska-Kamińska
Rola rolnictwa i przemysłu spożywczego w zaspokajaniu popytu pośredniego i końcowego
Wiesław Musiał
Przedsiębiorczość pozarolnicza w wybranych subregionach Karpat Polskich
Lech Nieżurawski, Bożena Pawłowska
Badanie satysfakcji klienta czynnikiem warunkującym identyfikację atrybutów satysfakcji klienta z produktu spożywczego
Zdzisław Obstawski
Funkcjonowanie ubezpieczeń obowiązkowych i dobrowolnych w rolnictwie w świetle projektu dofinansowania ubezpieczeń rolnych w Polsce
Anna Olszańska
Wybrane czynniki kształtujące ceny detaliczne mięsa
oraz przetworów wieprzowych i drobiowych
Andrzej Oryński
Prawna ochrona konkurencji
Lech Pałasz
Nabywanie nieruchomości gruntowych przez cudzoziemców
Rafał Parvi
Konkurencja i jej wpływ na działania inwestycyjne przedsiębiorstw
Edyta Pawlak
Zmiany w handlu rybami i przetworami rybnymi po przystąpieniu Polski do UE
Adam Pawlewicz, Zbigniew Brodziński
Zmiany w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce
Kazimierz Perechuda, Elżbieta Nawrocka
Marketing relacji jako sposób uzyskiwania przewagi konkurencyjnej przez gospodarstwo agroturystyczne
Jakub Piecuch
Rola rolnictwa w regionach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (przykład Hiszpanii i Portugalii)
Wojciech Pizło
Marketing internetowy w korporacji międzynarodowej
- studium przypadku firmy Nestle
Hanna Pondel
Postawy producentów rolnych wobec metod produkcji rolnej przyjaznych środowisku
Łukasz Popławski
Uwarunkowania rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w opinii mieszkańców Nadnidziańskiego Parku Krajobrazowego
Lucyna Przezbórska
Waloryzacja turystyczna obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego
Renata Przygodzka
Instrumenty finansowego wsparcia i ich wpływ na konkurencyjność gospodarstw rolnych
Katarzyna Puchalska, Waldemar Kalita
Konkurencyjność polskich produktów rolno-spożywczych na tle wymiany zagranicznej z głównymi partnerami handlowymi
Andrzej Radwan, Jakub Piecuch
Zróżnicowanie produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw rodzinnych w zależności od wielkości stada krów mlecznych
Krystyna Romaniuk
Wykorzystanie funduszy strukturalnych sposobem na poprawę konkurencyjności przedsiębiorstw sektora mleczarskiego w Polsce
Robert Rusielik
Efektywność techniczna produkcji nasion oleistych w Europie i na świecie
Małgorzata Rutkowska, Przemysław Kozyra
Prawne bariery rozwoju agroturystyki w Polsce - wybrane problemy
Jan Siekierski
Efektywność ekonomiczna przedsiębiorstw rolnych jako
podstawowe kryterium ich konkurencyjności
Daria Sikorska, Izabela Wielewska
Fundusze unijne jako szansa wzrostu
konkurencyjności przedsiębiorstw agrobiznesowych
Tomasz Siudek
Pozycja konkurencyjna banków spółdzielczych na rynku
finansowym w Polsce
Agnieszka Sompolska-Rzechuła
Statystyczna analiza potencjału rozwojowego powiatów ziemskich pogranicza polsko-niemieckiego jako czynnika konkurencyjności gospodarczej
Barbara Sosenko
Konkurencja a współpraca. Rola kapitału społecznego
w rozwoju obszarów wiejskich
Grzegorz Spychalski
Konkurencyjność produkcji żywności w warunkach globalizacji
Aneta Stańko
Cena i jakość - preferencje Polaków na rynku dóbr FMCG
Artur Stec, Dariusz Kusz
Przetwórstwo żywca wieprzowego na Podkarpaciu po wejściu Polski do Unii Europejskiej
Sebastian Stępień
Wyniki produkcyjne gospodarstw trzodowych w Wielkopolsce na tle kraju jako wyznacznik konkurencyjności regionu
Anna Strychalska-Rudzewicz
Kultura organizacyjna jako czynnik warunkujący innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
Dariusz Strzębicki
Promocja w Internecie jako element budowy przewagi
konkurencyjnej w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
Katarzyna Szara, Agata Pierścieniak
Jakość jako determinanta konkurencyjności - studium przypadku
Beata Szczecińska
Zarządzanie kapitałem obrotowym w wybranym przedsiębiorstwie gospodarki żywnościowej
Iwona Szczepaniak
Ocena konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej
Jakub Szpon
Transmisja cen w łańcuchu dostaw na przykładzie branży
drobiarskiej w latach 2000-2004
Krystyna Szybiga
Korzyści wynikające z funkcjonowania spółek przemysłu cukierniczego na rynku giełdowym
Elżbieta Szymańska
Uwarunkowania wzrostu konkurencyjności produkcji
żywca wieprzowego w Polsce
Joanna Szymańska
Instrumenty marketingu mix wykorzystywane przez wybrany podmiot agrobiznesu
w sytuacji nasilającej się konkurencji na rynku roślin ozdobnych
Janusz Śnihur
Merchandising jako instrument tworzenia przewagi konkurencyjnej w usługach agroturystycznych
Małgorzata Śrubkowska, Joanna Pawłowska-Tyszko
Sezonowe wahania sprzedaży i zakupu miodu w przedsiębiorstwie przetwórczym
Bożena Tańska-Hus
Gospodarstwo rodzinne jako podstawa europejskiego
modelu rolnictwa
Marek Tomaszewski
Infrastruktura techniczna jako czynnik determinujący
rozwój przedsiębiorczości (na przykładzie gmin województwa zachodniopomorskiego)
Ewa Tyran
Competitiveness of Rural Tourism
Stanisław Urban
Konkurencja na rynku ziemi rolniczej
Mirosław Wasilewski
Equity Versus Profitability and Liquidity of Agricultural Enterprises
Andrzej Piotr Wiatrak
Strategia rozwoju lokalnego jako narzędzie rozwoju agrobiźnesu i jego konkurencyjności
Izabela Wielewska, Daria Sikorska
Determinants of Development of Competitiveness in Agricultural Companies
Tomasz Wierzejski
Wpływ kursu walutowego na wielkość eksportu polskich produktów mleczarskich
Krzysztof Wiktorowski
Wpływ wdrażania systemów jakości na wzrost konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w regionie zachodniopomorskim
Artur Wilczyński
Koszty produkcji żywca wołowego w krajach należących
do międzynarodowej sieci gospodarstw porównawczych DFCN-Beef
Izabela Wojewoda
Współpraca i konkurencja w opiniach przedsiębiorców
z obszarów wiejskich województwa lubuskiego
Agnieszka Wojewódzka
Atrakcyjność inwestycyjna gmin jako uwarunkowanie konkurencji podmiotów gospodarczych
Leszek Woźniak, Bożydar Ziółkowski, Sylwia Dziedzic
Negatywne przejawy konkurencji w agrobiznesie
Marian Woźniak
Tradycja kontra nowoczesność jako element konkurencyjności obszarów wiejskich
Małgorzata Zajdel
Przebieg i realizacja programu SAPARD w regionie
północno-zachodnim
Marian Zalesko
Instytucje a konkurencyjność rynku rolnego
Sławomir Zawisza, Ewa Rochowiak
Farmers‘ Opinions about Expected Competitive Position of Polish Agriculture after Integration with the EU - Results of a Survey in the Żnin District in the Kujawsko-Pomorskie Province
Aldona Zawojska
Economic Effects of Market Support to Agricultural Producers: the Case of OECD Countries
Bożydar Ziółkowski
Ekoinnowacje w agrobiznesie jako czynnik konkurencyjności
Jan Zuba, Maria Zuba
Polityka ilości i jakości oraz zadłużenia w konkurencyjnym zarządzaniu wybranych przedsiębiorstw przemysłu mięsnego
Dagmara K. Zuzek
Czynniki kształtujące konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego
Janusz Żmija, Monika Szafrańska
Kredytowanie obszarów wiejskich na przykładzie regionu zamojskiego

Kod wydawnictwa: 0324-8445-1118

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl